Czy ktoś mógłby napisać albo dać jakieś materiały odnośnie rozwiązywania rekurencji postaci np.
\(\displaystyle{ a_{n}+a_{n+1}+a_{n+2}=2^{n}}\)
z góry dziękuję za pomoc.
ps.Prosze nie pisać Google bo szukałem już wszędzie.
Równania rekurencyjne..
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
Równania rekurencyjne..
Ostatnio zmieniony 22 maja 2008, o 15:29 przez Jestemfajny, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
- Jestemfajny
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 lis 2006, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 36 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11445
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Równania rekurencyjne..
Jestem fajny napisał
\(\displaystyle{ a_{n+3}-a_n=2^n}\) tj
\(\displaystyle{ a_n = \sum_k {a_{k+3}-a_k}}\)+ stała
Sa gotowe wzory na takie rekurencje, choc tu np obilczysz wgNo właśnie nie chodzi mi o rozwiązanie bez użycia funkcji tworzących
\(\displaystyle{ a_{n+3}-a_n=2^n}\) tj
\(\displaystyle{ a_n = \sum_k {a_{k+3}-a_k}}\)+ stała