"kwartet" fizyków

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11375
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

"kwartet" fizyków

Post autor: mol_ksiazkowy »

Wyznacz najmniejsza mozliwie liczbę M, aby prawdziwe było to twierdzenie: W grupie naukowej zlozonej z n fizyków, każdy ma co najmniej M znajomych. Wtedy istnieje taka czworka, w której kazdy zna sie z każdym.
n=2008
M=?
rahl

"kwartet" fizyków

Post autor: rahl »

wydaje mi sie ze M=1005, taka jest poprawna odp.?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11375
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

"kwartet" fizyków

Post autor: mol_ksiazkowy »

mhmm no własnie nie wiem, a jak uzyskałes tenze wynik...?!
rahl

"kwartet" fizyków

Post autor: rahl »

kazdy fizyk to wierzcholek, a krawedz to relacja "znajomy". tworzysz sobie dwudzielny graf pelny. widac, ze nie znajdziesz szukanej czworki, bo zadne 2 wierzcholki z tego samego zbioru sie nie znaja, stad dla M=1004 kwartet nie istnieje. dla M=1005 graf jest zawsze spojny, a zarazem przypadek M=1004 pokazuje, ze dodanie jednego stopnia zawsze spowoduje znalezienie kwartetu.
ODPOWIEDZ