Ciągi różnowartościowe ze zbioru n elementowego.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kasieńka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 maja 2008, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy

Ciągi różnowartościowe ze zbioru n elementowego.

Post autor: kasieńka3 »

Niech \(\displaystyle{ a_{n}}\) -liczba ciągów różnowartościowych o elementach ze zbioru n-elementowego,czyli \(\displaystyle{ a_{n} = \sum_{k=0}^{n} ft[ n\right] _{k}}\).Wykaż,że \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ } \frac{ a_{n} }{n!} x^{n} = \frac{ e^{x} }{1-x}}\).

Czy napisanie regulaminowego tematu jest aż tak trudne? "Niech..." do takich nie należy.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 21:26 przez kasieńka3, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ