Znajdz blad w poniższym rozumowaniu (2)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kasieńka3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 5 maja 2008, o 17:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy

Znajdz blad w poniższym rozumowaniu (2)

Post autor: kasieńka3 »

Szukamy liczby \(\displaystyle{ u_{u,k}}\) k-elementowych podzbiorow w zbiorze cyklicznym \(\displaystyle{ C_{n}}\),przy utożsamieniu podzbiorow rozniacych sie o cykliczne przesuniecie;inaczej:na ile sposobow mozna usadzic k osob na karuzeli z n krzeselkami,jesli nie rozrozniamy krzeselek a tylko ich kolejnosc.Uwzgledniajac "numery" krzeselek rozsadzen tych mamy \(\displaystyle{ {n \choose k}}\).Przesuniec cyklicznych mamy n.Zatem \(\displaystyle{ u_{n,k} = \frac{ }{n}}\).
(Dostajemy bzdure,bo 6 nie dzieli \(\displaystyle{ {6 \choose 2} =15}\),\(\displaystyle{ u_{6,2} = \frac{15}{6}}\) !!!;ale dlaczego? )
ODPOWIEDZ