Grupa studentów, ciągi o długości 8

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
fcluki07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 mar 2008, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzkowice

Grupa studentów, ciągi o długości 8

Post autor: fcluki07 »

takie oto zadanka dostalem, niestety troche trudnawe jak dla mnie, ktos z Was potrafi to rozwiazac??

A. Grupa złożona z 10 studentów chce utworzyć 5 zespołów roboczych w taki sposób, by każdy student należał do dokładnie 3 zespołów. Sprawdź, czy jest prawdą, że średnia liczebność zespołu będzie musiała wynosić 6? Odpowiedź uzasadnij.
B. Oblicz ile jest wszystkich ciągów długości 8, złożonych z liter a,b,c
a) mających dokładnie dwa a, dwa b i cztery c,
b) mających co najmniej jedno a, co najmniej jedno b i co najmniej jedno c,
c) mających co najmniej jedno a, co najmniej jedno b lub co najmniej jedno c i nie mających jednocześnie liter b i c.
Ostatnio zmieniony 14 maja 2008, o 14:46 przez fcluki07, łącznie zmieniany 1 raz.
arecek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 26 sty 2007, o 22:11
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 93 razy

Grupa studentów, ciągi o długości 8

Post autor: arecek »

A.
10*3 = 30 // studenci muszą należeć do 30 grup
30/5 = 6 // rozdzielamy ich na poszczególne grupy

B. Nie jestem pewien :

a)3*3*2*2*1*1*1*1 = 36
b)1*1*1*3*3*3*3*3 = 243
c)1*2*2*2*2*2*2*2*2 = 256

Chyba miałem parę błędów .

b)trzy jedynki -> trzy literki nie mają żadnego wyboru pozostałe mają normalnie 3 możliwości.
c)jedna literka musi być "a" , jedna musi być "b lub c" , a pozostałe zależnie od niej muszą być "b lub a" lub "c lub a"
Ostatnio zmieniony 15 maja 2008, o 22:08 przez arecek, łącznie zmieniany 4 razy.
fcluki07
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 8 mar 2008, o 12:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gorzkowice

Grupa studentów, ciągi o długości 8

Post autor: fcluki07 »

skad te liczby w B?? mozesz jakos tak bardziej opisac??
ODPOWIEDZ