W begu na 100 m wystartuje 6 zawodników 3 Amerykanów,2 Niemców,1 Polak. Przed biegiem bedzie przeprowadzone losowanie ktore ustali na ktorym torze pobegnie dany lekkatleta.
Ile jest takich wynikow losowania,ze zadnych z dwoch zawodnikow z europy nie pobiegnie na sasiednich torach.
zawody
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
zawody
3 Amerykaninów
2 Niemiec
1 Polak
Rozpatrujemy gdy europejczycy zajmą 1,3,5 tor lub gdy europejczycy zajmą 2,4,6 tor lub gdy europejczycy zajmą 1,3,6 lub 1,4,6 tor
\(\displaystyle{ A= 4{3 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {2 \choose 1} {1 \choose 1} {1 \choose 1}=4 3 3 2 2 1 1=144}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:53 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
2 Niemiec
1 Polak
Rozpatrujemy gdy europejczycy zajmą 1,3,5 tor lub gdy europejczycy zajmą 2,4,6 tor lub gdy europejczycy zajmą 1,3,6 lub 1,4,6 tor
\(\displaystyle{ A= 4{3 \choose 1} {3 \choose 1} {2 \choose 1} {2 \choose 1} {1 \choose 1} {1 \choose 1}=4 3 3 2 2 1 1=144}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:53 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam