Zadanie z NWD

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
squeaky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 21 mar 2008, o 18:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 2 razy

Zadanie z NWD

Post autor: squeaky »

Dla liczb \(\displaystyle{ a=600}\) i \(\displaystyle{ b=1050}\) oblicz \(\displaystyle{ NWD(a,b)}\) oraz liczby całkowite \(\displaystyle{ x,y}\) spełniające równanie \(\displaystyle{ xa+yb =NWD(a,b)}\).

Jak się do tego zabrać?
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Zadanie z NWD

Post autor: fanch »

nwd=150

\(\displaystyle{ 600x+1050y=150}\) \(\displaystyle{ | /150}\)
\(\displaystyle{ 4x+7y=1}\)

liczby całkowite spełniające to równanie to: x=2 ,y=-1
ODPOWIEDZ