Wariacje z powtórzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: t5 »

1.ile jest liczb czterocyfrowych, w ktorych zapisie wszystkie cyfry sa rozne?
2. ile jest wszystkich siedmiocyfrowych numerów telefonicznych, w ktorych nie wystepuje cyfra 0?
moglby mi to ktos wytlumaczyc?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: JHN »

W rzędzie najwyższym nie może być zera - masz 9 możliwości
w kolejnym rzędzie może być już zero, ale jedna z pozostałych cyfr została wykorzystana - 9 możliwości
w kolejnym rzędzie (dwie wykorzystane) - 8 możliwości
w kolejnym - 7 możliwości.
Ostatecznie: \(\displaystyle{ 9\cdot 9\cdot 8\cdot 7}\)
Pozdrawiam
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: t5 »

da sie to zapisac jakos matematycznie?
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: JHN »

Przecież napisałem... mnożenie
W czasie pisania uzupełniłeś post: tych numerów jest \(\displaystyle{ 9^7}\), bo nie ma zera i tym razem cyfry mogą się powtarzać
Pozdrawiam
t5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 49
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z miasta
Podziękował: 6 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: t5 »

dzieki

zostało jeszcze jedno:

Ile jest różnych liczb czterocyfrowych większych od:
a) 4000
b) 3000
ktore mozna zapisac za pomoca cyfr 1,2,3,4 tak aby kazda cyfra w zapisie tej liczby wystepowala tylko jeden raz?
Hyuuga Neji
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 9 razy

Wariacje z powtórzeniami

Post autor: Hyuuga Neji »

możesz to sobie wypisać
a) 4123, 4132, 4213, 4231, 4321, 4312 (1*3*2*1=6)
b) 3124, 3142, 3214, 3241, 3412, 3421, 4123, 4132, 4213, 4231, 4321, 4312 (2*3*2*1=12)
ODPOWIEDZ