funkcja tworząca

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Hyuuga Neji
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 9 razy

funkcja tworząca

Post autor: Hyuuga Neji »

mam taki problem: dany jest wzór rekurencyjny
\(\displaystyle{ \begin{cases} p _{1}=1\\ p_{n}=n* p_{n-1}\end{cases}}\)
i wzór ogólny \(\displaystyle{ p _{n} =n!}\) czy funkcja tworząca \(\displaystyle{ f(x)}\) może wyglądać tak:
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{n=0}^{ } \frac{ p^{n} }{n!}* x^{n}}\)
dopiero zaczynam funkcje tworzące i wszystko niby rozumiałem do tego zadania. jest ono w skrutowej formie z książki ale mi sie wydaje ze jest jakoś żle rozwiązane. mógłby ktoś mi napisac czy ten wzór jest poprawny czy nie. a jesli tak jak za jego pomocą wyprowadzić wzór na \(\displaystyle{ p_{n}}\)
ODPOWIEDZ