Witam,
Rozwiązywałem sobie zadania z kombinatoryki i zaciąłem sie na czymś takim:
Znajdź "n", gdy \(\displaystyle{ {n\choose 2}}\) = \(\displaystyle{ {n\choose 30}}\)
Byłym wdzięczny za rozwiązanie, za wytłumaczenie toku myślowego również
Znajdź "n" gdy...
-
- Użytkownik
- Posty: 879
- Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 221 razy
Znajdź "n" gdy...
Oczywiście \(\displaystyle{ n qslant 30 \ \ n N}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2! (n-2)!} = \frac{n!}{30! (n-30)!}}\)
\(\displaystyle{ 30! (n-30)!} = 2! (n-2)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30!}{2} = \frac{1 2 ... (n-30) ... (n-2)}{1 2 ... (n-30)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30!}{2} = (n-29) (n-28) (n-27) ... (n-2)}\)
Zauważmy teraz, że \(\displaystyle{ f(n)=(n-29) (n-28) (n-27) ... (n-2)}\) jest funkcją rosnącą dla \(\displaystyle{ n qslant 30 \ \ n N}\). Ponadto \(\displaystyle{ f(32)=\frac{30!}{2}}\) co daje nam ostateczne rozwiązanie.
Zapewne też można skorzystać z tożsamości
\(\displaystyle{ {n\choose 2} = {n\choose n-2}}\)
ale trzeba jeszcze ładnie uzasadnić, dlaczego więcej rozwiązań nie będzie (ja bym się powołał na fakt, iż dla ustalonego n, wartość wyrażenia \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) może być równa dla conajwyżej 2 różnych k, albo po prostu na trójkąt Pascala, ale nie jestem pewien czy to jest poprawne).
\(\displaystyle{ \frac{n!}{2! (n-2)!} = \frac{n!}{30! (n-30)!}}\)
\(\displaystyle{ 30! (n-30)!} = 2! (n-2)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30!}{2} = \frac{1 2 ... (n-30) ... (n-2)}{1 2 ... (n-30)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{30!}{2} = (n-29) (n-28) (n-27) ... (n-2)}\)
Zauważmy teraz, że \(\displaystyle{ f(n)=(n-29) (n-28) (n-27) ... (n-2)}\) jest funkcją rosnącą dla \(\displaystyle{ n qslant 30 \ \ n N}\). Ponadto \(\displaystyle{ f(32)=\frac{30!}{2}}\) co daje nam ostateczne rozwiązanie.
Zapewne też można skorzystać z tożsamości
\(\displaystyle{ {n\choose 2} = {n\choose n-2}}\)
ale trzeba jeszcze ładnie uzasadnić, dlaczego więcej rozwiązań nie będzie (ja bym się powołał na fakt, iż dla ustalonego n, wartość wyrażenia \(\displaystyle{ {n\choose k}}\) może być równa dla conajwyżej 2 różnych k, albo po prostu na trójkąt Pascala, ale nie jestem pewien czy to jest poprawne).
Znajdź "n" gdy...
Wielkie dzięki, zaraz to przestudiuję, jak sam próbowałem to zrobić, to nie mogłem wyjść poza drugi rząd Twoich obliczeń, nawet jeśli to nie wiedziałem "co teraz", jeszcze raz serdeczne dzięki:)
Znajdź "n" gdy...
\(\displaystyle{ {n\choose 2}}\) = \(\displaystyle{ {n\choose 30}}\)
\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)=\(\displaystyle{ {n\choose {n-k}}}\)
\(\displaystyle{ n-2=30}\)
\(\displaystyle{ {n\choose k}}\)=\(\displaystyle{ {n\choose {n-k}}}\)
\(\displaystyle{ n-2=30}\)