Losy na loterii
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 sie 2007, o 19:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 1 raz
Losy na loterii
Pierwsza loteria zawiera 20 losów z których dwa wygrywają, a druga loteria zawiera 10 losów z których jeden wygrywa . W której z tych loterii kupujący dwa losy ma większą szansę wygrania?
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Losy na loterii
pierwsza loteria: \(\displaystyle{ P_1=1- \frac{ {18 \choose 2} }{ {20 \choose 2} }}\)
druga: \(\displaystyle{ P_2= \frac{1}{10}}\)
druga: \(\displaystyle{ P_2= \frac{1}{10}}\)
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Losy na loterii
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C_{2}^2+C_{2}^1 \cdot C_{18}^1}{C_{20}^{2}}=\frac{1+36}{190}=\frac{37}{190} \\ \\ P(B)=\frac{C_{1}^1 \cdot C_{9}^1}{C_{10}^2}=\frac{9}{45}=\frac{1}{5}=\frac{38}{190}=\frac{37}{190}>P(A)}\)