N-cyfrowe liczby zbudowane z K różnych cyfr

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
macbon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 14 kwie 2008, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

N-cyfrowe liczby zbudowane z K różnych cyfr

Post autor: macbon »

Witam,

mam następujący problem. Przyjmijmy, że mamy dwie liczby \(\displaystyle{ k \ i \ n}\)
\(\displaystyle{ 1 qslant k qslant 10 \\ 1 qslant n qslant 24 \\ k qslant n}\)
chciałbym obliczyć ile jest wszystkich liczb \(\displaystyle{ n}\)-cyfrowych zawierających w sobie \(\displaystyle{ k}\) pierwszych cyfr (mogą zawierać nieznaczące zera). Przykładowo dla \(\displaystyle{ k = 2 \ i \ n = 3}\) otrzymamy następujące liczby:
\(\displaystyle{ 001 \\ 010 \\ 011 \\ 100 \\ 101 \\ 110}\)
W przypadku gdy \(\displaystyle{ k = n}\) ilość liczb to po prostu k! nie mogę jednak wpaść na jakiś prosty sposób wyznaczenia ilości takich liczb dla \(\displaystyle{ k < n}\). Jeżeli ktoś zna sposób na rozwiązanie tego problemu i miałby ochotę go wytłumaczyć to byłbym wdzięczny.
ODPOWIEDZ