Komendant policji ma do dyspozycji siedmiu policjantów. Oblicz, na ile sposobw moze on sposrod tych policjantów utworzyc trzy grupy dwuosobowe.
i w odpowiedzi jest:
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} {7 \choose 2}*{5 \choose 2}* {3 \choose 2} = 105}\)
MOJE PYTANIE: Skad ta \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) ?
Grupy.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Grupy.
A stąd, że grupy są nierozróżnialne. A dokładniej każdy z układów tworzących 3 grupy po dwóch policjantów może być utworzony na 6 różnych sposobów w zależności do której grupy jako pierwszej dobieramy członków... jasne...olicama1989 pisze:Skad ta \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 11 kwie 2008, o 10:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Augustów
Grupy.
a jakie to jest prawo bo jakos nie moge tego pojac?;//
[ Dodano: 19 Kwietnia 2008, 17:50 ]
;>>
[ Dodano: 19 Kwietnia 2008, 17:50 ]
;>>