Uszanowanie.
Prosze o pomoc w zadaniu pt: - Nie jestem matematykiem i nie mam o tym pokecia a jutro mam egzamin :/
2. Jaka jest postać zwarta funkcji tworzącej dla ciągu \(\displaystyle{ {n\choose 0}}\),\(\displaystyle{ {n\choose 1}}\),\(\displaystyle{ {n\choose 2}}\)\(\displaystyle{ ...}\) \(\displaystyle{ {n\choose n}}\)\(\displaystyle{ ,0,0}\)
Proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam
Funkcja tworząca [zadanie]
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Funkcja tworząca [zadanie]
Funkcją tworzącą ciągu \(\displaystyle{ \{a_k \}_{k=0}^{\infty}}\) jest \(\displaystyle{ f(x) = \sum_{k=0}^{\infty} a_k x^k}\). W naszym przypadku mamy:
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{k=0}^{n} x^k = (x+1)^n}\)
Q.
\(\displaystyle{ f(x)= \sum_{k=0}^{n} x^k = (x+1)^n}\)
Q.