graf nieskierowany

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
redxxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lódź

graf nieskierowany

Post autor: redxxx »

Uszanowanie ,
Uprzejmię proszę o pomoc w zadaniu : Nie jestem matematykiem i nie mam o tym pojęcia :/

Czy istnieje graf nieskończony o zbiorze wierzchołków \(\displaystyle{ \{x _{1}, x _{2}, x _{3}, x _{4} \}}\) taki, że \(\displaystyle{ deg}\) \(\displaystyle{ x _{1} = 2}\), \(\displaystyle{ deg}\) \(\displaystyle{ x _{2} = 3}\), \(\displaystyle{ deg}\) \(\displaystyle{ x _{3} = 2}\), \(\displaystyle{ deg}\) \(\displaystyle{ x _{4} = 6}\)

Prosze o wyrozumiałośc

Pozdrawiam
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

graf nieskierowany

Post autor: UNIX_admin »

to zadanie to chyba zart, ale poniewaz to Teoria Grafow, to odpowiem.

I suma stopni jest parzysta
II dla n wierzcholkow (nie multi i bez petli) maksymalny stopien < n
ODPOWIEDZ