Liczby Bella - pytanie[nowe]

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
author
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 10 paź 2004, o 12:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kołobrzeg
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Liczby Bella - pytanie[nowe]

Post autor: author »

Dobry! Chodzi o udowodnienie takiej rownosci:
\(\displaystyle{ B_{n+1} = \bigsum_{i=0}^{n}{n\choose i}B_{i}}\)

Kod: Zaznacz cały

[tex]B_{n+1} = igsum_{i=0}^{n}{nchoose i}B_{i}[/tex]

Czy aby udowodnic ta rownosc mozna uzyc indukcji matematycznej? Nie trzeba wyznaczac wzoru nie uwiklanego? Bardzo prosze o te wskazowke.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2005, o 14:01 przez author, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
dem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 596
Rejestracja: 5 sty 2005, o 21:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 17 razy

Liczby Bella - pytanie[nowe]

Post autor: dem »

Prosze

... =firefox-a

pozdrawiam.
ODPOWIEDZ