Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
Zadania pochodzi z finału ubiegłorocznego Matmixa. Jednak moja interpretacja różni się od przeciętnej i jestem ciekawa, czy wyszedł mi prawidłowy wynik.
Rzucamy czterema identycznymi kostkami. Ile różnych wyników możemy uzyskać. Nie chodzi mi o sumę oczek, ale o ich rodzaj i liczbę. Czyli np. 1, 2, 4 i 6 jest różne od 1, 3, 4, 5.
Wyszło mi 126, ale chcę sprawdzić wynik (wydaje mi się, że jest dość mały).
Rzucamy czterema identycznymi kostkami. Ile różnych wyników możemy uzyskać. Nie chodzi mi o sumę oczek, ale o ich rodzaj i liczbę. Czyli np. 1, 2, 4 i 6 jest różne od 1, 3, 4, 5.
Wyszło mi 126, ale chcę sprawdzić wynik (wydaje mi się, że jest dość mały).
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
*Kasia, Twój wynik jest poprawny. Konstruując tablicę podobną do poniższej, można znaleźć liczbę różnych wyników rzutów n kostkami w wierszu 6 i kolumnie n+1.
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccc}1&1&1&1&1&1\\1&2&3&4&5&6\\1&3&6&10&15&21\\1&4&10&20&35&56\\1&5&15&35&70&126\\1&6&21&56&126&252\end{array}}\)
\(\displaystyle{ \begin{array}{cccccc}1&1&1&1&1&1\\1&2&3&4&5&6\\1&3&6&10&15&21\\1&4&10&20&35&56\\1&5&15&35&70&126\\1&6&21&56&126&252\end{array}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
jovante, a możesz mi wyjaśnić, dlaczego ta zasada działa?
Ja rozpisywałam po kolei, czyli na ile sposobów można wyrzucić trzy identyczne i jedną inną, dwie pary, etc.
Ja rozpisywałam po kolei, czyli na ile sposobów można wyrzucić trzy identyczne i jedną inną, dwie pary, etc.
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Pomógł: 56 razy
Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
Na wstępie napiszę, że najłatwiej zrozumieć metodę rozpisując sobie poniższy schemat na kartce papieru.
Piszemy sobie liczby od 1 do 6 w jednej kolumnie - oznaczają one różne wyniki rzutów jedną kostką. W jaki sposób otrzymać z tego różne wyniki rzutów dwóch kostek?
Zauważmy, że 1 możemy dopisać do każdej z tych liczb, 2 już tylko do pięciu z nich (2,3,4,5,6), 3 do czterech (3,4,5,6) itd., zaś 6 można dopisać tylko do 6. Łącznie mamy 6+5+4+3+2+1=21 możliwości.
Dysponując wynikami rzutów dla dwóch kostek postępujemy analogicznie dla otrzymania różnych wyników dla trzech kostek i kolejnych. Wszystko ładnie układa się w trójkąt Pascala (lekko "obrócony"), z którego odpowiednich wyrazów (lub sum jak kto woli) odczytujemy wynik.
Piszemy sobie liczby od 1 do 6 w jednej kolumnie - oznaczają one różne wyniki rzutów jedną kostką. W jaki sposób otrzymać z tego różne wyniki rzutów dwóch kostek?
Zauważmy, że 1 możemy dopisać do każdej z tych liczb, 2 już tylko do pięciu z nich (2,3,4,5,6), 3 do czterech (3,4,5,6) itd., zaś 6 można dopisać tylko do 6. Łącznie mamy 6+5+4+3+2+1=21 możliwości.
Dysponując wynikami rzutów dla dwóch kostek postępujemy analogicznie dla otrzymania różnych wyników dla trzech kostek i kolejnych. Wszystko ładnie układa się w trójkąt Pascala (lekko "obrócony"), z którego odpowiednich wyrazów (lub sum jak kto woli) odczytujemy wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 8 lis 2007, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Rzut czterema identycznymi kostkami - liczba wyników.
Można też to zrobić stosując wzór na kombinację z powtórzeniami i tak jest chyba najszybciej:
n=6
k=4
\(\displaystyle{ \frac{ ft(6+4-1 \right)! }{ ft( 4\right)! ft(6-1 \right)! } = \frac{6 7 8 9}{1 2 3 4}=126}\)
n=6
k=4
\(\displaystyle{ \frac{ ft(6+4-1 \right)! }{ ft( 4\right)! ft(6-1 \right)! } = \frac{6 7 8 9}{1 2 3 4}=126}\)