kombinatoryka- podział na drużyny
kombinatoryka- podział na drużyny
Ośmiu kolegów postanowiło po lekcjach zagrać w piłkę. Przed rozpoczęciem meczu muszą podzilić się na dwa czteroosobowe zespołyl. Na ile sposobów mogą dokonać tego podzialu?
Jeżeli ktos podejmie się rozwiązywania tego zadania, proszę także o opis jak dojść do wyniku.
Dzięki wielkie
Jeżeli ktos podejmie się rozwiązywania tego zadania, proszę także o opis jak dojść do wyniku.
Dzięki wielkie
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
kombinatoryka- podział na drużyny
sadze ze jest to zwykla wariacja bez powtorzen
\(\displaystyle{ w= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{8!}{(8-2)!}}\)
\(\displaystyle{ w=7*8}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{n!}{(n-k)!}}\)
\(\displaystyle{ w= \frac{8!}{(8-2)!}}\)
\(\displaystyle{ w=7*8}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, o 22:39 przez blost, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
kombinatoryka- podział na drużyny
Odpowiedz to na 35 sposobów, tylko jak to zrobić zeby tak wyszlo????
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
kombinatoryka- podział na drużyny
Wydaje mi się, że wybieramy 4-elementowy podzbiór zbioru 8-elementowego, bo skład jednej drużyny od razu ustala skład drugiej, czyli jest to kombinacja bez powtórzeń:
\(\displaystyle{ {8 \choose 4} = \frac{8!}{4!\cdot 4!} = \frac{8\cdot 7\cdot 6\cdot 5}{4!} = 70}\)
Podobne jest zadanie 7. ze zbioru zadań i w ten sposób jest właśnie rozwiązane.
\(\displaystyle{ {8 \choose 4} = \frac{8!}{4!\cdot 4!} = \frac{8\cdot 7\cdot 6\cdot 5}{4!} = 70}\)
Podobne jest zadanie 7. ze zbioru zadań i w ten sposób jest właśnie rozwiązane.
-
- Użytkownik
- Posty: 1994
- Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 52 razy
- Pomógł: 271 razy
kombinatoryka- podział na drużyny
dlatego ze jak Wasilewski powiedział skład jednego zespołu ustala skład drugiego czyli ilosc tych kombinacji maleje 2 razy
sorki za tamto bledne rozwiazania, ale w kombinowaniu jestem jeszcze troszke nie doswiadczony hehe
sorki za tamto bledne rozwiazania, ale w kombinowaniu jestem jeszcze troszke nie doswiadczony hehe
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 7 wrz 2006, o 01:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milanówek
- Pomógł: 2 razy
kombinatoryka- podział na drużyny
Widać, że kompletnie nie rozumiecie problemu. Odpowiedź jest zależna od tego czy rozróżniamy zespoły jedynie po składzie czy po nazwie drużyny. W przypadku jeżeli rozróżniamy i nazywamy jeden zespół np. \(\displaystyle{ A}\), a drugi literą \(\displaystyle{ B}\) to odpowiedź jest dokładnie \(\displaystyle{ 70}\). Gdyż wybranie zawodników do jednej drużyny automatycznie wyznacza drugą drużynę. Przy ustalonym podziale można teraz zauważyć, że jak zamienimy szyldy tych drużyn to tak naprawdę ich składy się nie zmieniom. Dlatego jeśli skład drużyny automatycznie ją idenfikuje to odpowiedź wynosi \(\displaystyle{ 35}\)