Witam mam zadanie które stwarza mi problemy:
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry, określ prawdopodobieństwo następujących zdarzeń losowych:
a) w obydwu rzutach otrzymano te samą liczbę oczek
b) w każdym rzucie otrzymano nieparzysta liczbę oczek
c) suma oczek uzyskanych w obu rzutach wynosi 7
d) w drugim rzucie uzyskano o jedno oczko więcej niż w pierwszym
z góry dziękuje za pomoc!
w a) wydaje mi się że wynik to 11/216 ale napewno się mylę
Rzucamy dwukrotnie kostką....
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Rzucamy dwukrotnie kostką....
a)\(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) - zajście zdarzenia zależy tylko od drugiego rzutu
b)\(\displaystyle{ \frac{1^2}{2^2}}\)
c)to samo co w a)
d)\(\displaystyle{ \frac{5}{6^2}}\)
b)\(\displaystyle{ \frac{1^2}{2^2}}\)
c)to samo co w a)
d)\(\displaystyle{ \frac{5}{6^2}}\)
Ostatnio zmieniony 28 mar 2008, o 16:27 przez Dumel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieluń
- Pomógł: 99 razy
Rzucamy dwukrotnie kostką....
a) Albo patrzysz tak, że za pierwszym razem dowolna liczba, a za drugim razem ta sama, więc 1/6. Albo tak,że mamy 6x6=36 możliwości z czego interesuje nas 6 przypadków, czyli też 6/36=1/6.
b) Czyli 1,3 lub 5. 3 przypadki. 3x3=9 mozliwości. 9/36=1/4
c) Czyli (1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1). 6 mozliwości. 6/36=1/6.
d) Czyli (1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6). 5 możliwości. 5/36
b) Czyli 1,3 lub 5. 3 przypadki. 3x3=9 mozliwości. 9/36=1/4
c) Czyli (1,6),(2,5),(3,4),(4,3),(5,2),(6,1). 6 mozliwości. 6/36=1/6.
d) Czyli (1,2),(2,3),(3,4),(4,5),(5,6). 5 możliwości. 5/36