Bardzo bym prosila o wyjasnienie krok po kroku w jaki sposob je rozwiazuje...
Zad 1. Z talii zawierajacej 28 kart(asy, kroel damy walety, 10-tki, 9-tki, 8-tki) gracz otrzymuje 5 kart. Stosujac zasade wlaczania-wylaczania obliczyc ilosc mozliwych ukladow takich, ktore zawieralyby dokladnie 1 asa lub dokladnie 1 krola.
Zad 2. Na ile sposob mozemy rozmiesc 10 kulek w trzech pudelkach ( tak, aby do kazdego trafila conajmnej jedna kulka), jezeli:
a) rozrozniamy zarowno kulki jak i pudelka
b) nierozrozniamy ani kulek ani pudelek
c)kulki sa dentyczne ale podelka sa rozroznialne
Zad 3. Ile jest permutacji zbioru {1,2,3,4,5,6,7} nie majacych parzystych punktow stalych, tzn taki ze f(2)=2 i f(4)=4 i f(6)=6
Zad 4. Wyznacz liczbe nieujemnych rozwiazan calkowitoliczbowych dla rownania x1=x2+x3+x4+x5+x6=12 w ktorych x3/x4=3.
Zad 5. Z talii zawierajacej 28 kart(asy, kroel damy walety, 10-tki, 9-tki, 8-tki) gracz otrzymuje 5 kart. Stosujac zasade wlaczania-wylaczania obliczyc ilosc mozliwych ukladow takich, ktore zawieralyby dokladnie 2 asy lub dokladnie 1 krola.
kilka zadan tylko ze nie wiem jak je rozwiazac
- Arbooz
- Gość Specjalny
- Posty: 357
- Rejestracja: 13 gru 2004, o 20:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białogard/Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
kilka zadan tylko ze nie wiem jak je rozwiazac
Ad. 1
A - Liczba układów zawierających dokładnie jednego asa: \(\displaystyle{ A = \frac{4*24*23*22*21}{5!}}\)
B - Liczba układów zawierających dokładnie jednego króla: \(\displaystyle{ A = \frac{4*24*23*22*21}{5!}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - Liczba układów zawierających dokładnie jednego asa i jednego króla: \(\displaystyle{ A \cap B = \frac{4*4*20*19*18}{5!}}\)
Szukany wynik to \(\displaystyle{ A + B - A\cap B}\)
A - Liczba układów zawierających dokładnie jednego asa: \(\displaystyle{ A = \frac{4*24*23*22*21}{5!}}\)
B - Liczba układów zawierających dokładnie jednego króla: \(\displaystyle{ A = \frac{4*24*23*22*21}{5!}}\)
\(\displaystyle{ A \cap B}\) - Liczba układów zawierających dokładnie jednego asa i jednego króla: \(\displaystyle{ A \cap B = \frac{4*4*20*19*18}{5!}}\)
Szukany wynik to \(\displaystyle{ A + B - A\cap B}\)