Na ile sposobów można wylosować dwie kulki z ośmiu?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile sposobów można wylosować dwie kulki z ośmiu?
W urnie mamy osiem kulek oznaczonych literami od A-H. Ile par, losując bez zwracania, możemy utworzyć?
Ostatnio zmieniony 14 mar 2008, o 17:07 przez sebb, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Na ile sposobów można wylosować dwie kulki z ośmiu?
sebb: \(\displaystyle{ {8 \choose 2}}\)
domniemam że dopiero zaczynasz uczyć się kombinatoryki
looknij więc sobie na:
... 3rze%C5%84
... B3rzeniami
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariacja_b]Wariacja b[/url] ... 3rze%C5%84
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariacja_z]Wariacja z[/url] ... B3rzeniami
domniemam że dopiero zaczynasz uczyć się kombinatoryki
looknij więc sobie na:
... 3rze%C5%84
... B3rzeniami
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariacja_b]Wariacja b[/url] ... 3rze%C5%84
[url=http://pl.wikipedia.org/wiki/Wariacja_z]Wariacja z[/url] ... B3rzeniami
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 17 paź 2007, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
Na ile sposobów można wylosować dwie kulki z ośmiu?
źle się wyraziłem. mamy osiem drużyn - ile możliwych par cwiercfinalowych mozna z nich utworzyc?
doszedlem sam - 105. sorry za wprowadzenie w blad.
doszedlem sam - 105. sorry za wprowadzenie w blad.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Na ile sposobów można wylosować dwie kulki z ośmiu?
Od strony matematycznej jest to to samo zadanie co z tymi kulkami.
Jak doszedłeś do takiego wyniku? Przecież \(\displaystyle{ {8 \choose 2} = 28}\) i to jest poprawna odpowiedź
Jak doszedłeś do takiego wyniku? Przecież \(\displaystyle{ {8 \choose 2} = 28}\) i to jest poprawna odpowiedź