Ile jest parzystych liczb 4 cyfrowych o..?
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów
- Podziękował: 11 razy
Ile jest parzystych liczb 4 cyfrowych o..?
Ile jest parzystych liczb 4 cyfrowych o nie powtarzających sie cyfrach..?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Ile jest parzystych liczb 4 cyfrowych o..?
Połowa liczb czterocyfrowych jest parzysta.
EDIT:
Z powodu edycji polecenia.
Ostatnią cyfrę wybierasz na cztery sposoby (parzyste, bez zera), pierwszą na osiem (wszystkie oprócz użytej i zera), drugą na osiem, trzecią na siedem.
Ostatnie jest zero, pierwszą na dziewięć sposobów, drugą na osiem, trzecią na siedem.
\(\displaystyle{ 4\cdot 8\cdot 8\cdot 7+1\cdot 9\cdot 8\cdot 7}\)
EDIT:
Z powodu edycji polecenia.
Ostatnią cyfrę wybierasz na cztery sposoby (parzyste, bez zera), pierwszą na osiem (wszystkie oprócz użytej i zera), drugą na osiem, trzecią na siedem.
Ostatnie jest zero, pierwszą na dziewięć sposobów, drugą na osiem, trzecią na siedem.
\(\displaystyle{ 4\cdot 8\cdot 8\cdot 7+1\cdot 9\cdot 8\cdot 7}\)
Ostatnio zmieniony 2 mar 2008, o 19:44 przez *Kasia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 26 sty 2008, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tomaszów
- Podziękował: 11 razy
Ile jest parzystych liczb 4 cyfrowych o..?
ale maja być o nie powtarzających sie cyfrach tak jak w poleceniu jest napisane
[ Dodano: 2 Marca 2008, 19:41 ]
mi sie wydaje z ma byc:
\(\displaystyle{ 7x9x10x5}\)
[ Dodano: 2 Marca 2008, 20:55 ]
dziekuje za pomoc..
[ Dodano: 2 Marca 2008, 20:57 ]
Kasia dobrze napisała )
[ Dodano: 2 Marca 2008, 19:41 ]
mi sie wydaje z ma byc:
\(\displaystyle{ 7x9x10x5}\)
[ Dodano: 2 Marca 2008, 20:55 ]
dziekuje za pomoc..
[ Dodano: 2 Marca 2008, 20:57 ]
Kasia dobrze napisała )