Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
Na ile sposobów można podzielić 12 pączków między 4 osoby tak, by każda dostała"
a) przynajmniej jeden;
b) przynajmniej dwa?
a) przynajmniej jeden;
b) przynajmniej dwa?
Ostatnio zmieniony 1 mar 2008, o 15:13 przez hakermatrix, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
Pączki można rozdać na 455 sposobów, tak by każdy dostał choć jednego tylko na 165 sposobów,
a tak by każdy dostał minimum dwa już tylko na 35 sposobów.
Powinno się dać zrobić prościej niż przez wyliczenie wszystkich możliwości (z ograniczeniami) czy przez funkcje tworzące.
a tak by każdy dostał minimum dwa już tylko na 35 sposobów.
Powinno się dać zrobić prościej niż przez wyliczenie wszystkich możliwości (z ograniczeniami) czy przez funkcje tworzące.
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
A mógł byś napisać jak to policzyć? Bardziej interesuje mnie metoda niż gotowy wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
zastanow sie (lub poszukaj n aforum - bylo juz o tym wielokrotnie) na ile sposobow mozna wlozyc 12 kul do 4 koszy, lub rozwiazac rownanie a+b+c+d=12 w liczbach calkowitych dodatnich
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
z funkcji tworzącej warunek a+b+c+d=12
przy założeniu że a>=1 b>=1 c>=1 d>=1
funkcja tworząca:
(a+aa+...)(b+bb+...)*...
zresztą w tym pierwszym przypadku będzie:
\(\displaystyle{ {12-1} \choose {4-1}}\)
przy założeniu że a>=1 b>=1 c>=1 d>=1
funkcja tworząca:
(a+aa+...)(b+bb+...)*...
zresztą w tym pierwszym przypadku będzie:
\(\displaystyle{ {12-1} \choose {4-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
Najłatwiej skorzystać z wzoru na liczbę podziałów liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) na \(\displaystyle{ k}\) nieujemnych składników całkowitych (kolejność gra rolę) - \(\displaystyle{ {n+k-1 \choose k-1}}\).
W a) najpierw dajemy każdemu po pączku, a pozostałe 8 pączków rozdzielamy zgodnie z powyższym wzorem na \(\displaystyle{ {11 \choose 3}}\) sposobów (warto się zastanowić dlaczego możemy tu skorzystać z powyższego wzoru, to znaczy dlaczego jest to analogiczne zadanie). Natomiast w b) najpierw każdemu dajemy po dwa pączki, a pozostałe 4 pączki rozdzielamy na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów.
Q.
W a) najpierw dajemy każdemu po pączku, a pozostałe 8 pączków rozdzielamy zgodnie z powyższym wzorem na \(\displaystyle{ {11 \choose 3}}\) sposobów (warto się zastanowić dlaczego możemy tu skorzystać z powyższego wzoru, to znaczy dlaczego jest to analogiczne zadanie). Natomiast w b) najpierw każdemu dajemy po dwa pączki, a pozostałe 4 pączki rozdzielamy na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów.
Q.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
Ale wzór na ilość rozwiązań równania tak żeby każada wartość była >=1 jest:
\(\displaystyle{ n-1 \choose k-1}\)
gdzie n to liczba a k to ilośc niewiadomych
\(\displaystyle{ n-1 \choose k-1}\)
gdzie n to liczba a k to ilośc niewiadomych
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
A ogólniej: liczba rozwiązań rzeczonego równania w liczbach całkowitych większych bądź równych od \(\displaystyle{ a}\) wynosi \(\displaystyle{ {n+(1-a)k-1 \choose k-1}}\), co jest prostym wnioskiem z podstawowego wzoru.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 32 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
tak sobie mysle, ze moze warto by bylo wrzucic do kompendium jakis watek (tak, zeby przy wyszukiwaniu byla latwy do znalenienia) z objasnieniem, ze dzielenie n kul na k koszy, czy szukanie liczby rozwiazan rownania, czy szukanie liczby najkrotszych drog z A do B i wiele innych problemow sprowadza sie do jednego i koresponduje z wyzej przytoczonym wzorem. bo przeciez co chwila pojawiaja sie takie zadania i za kazdym razem sa na nowo rozwiazywane
- hakermatrix
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 9 kwie 2006, o 11:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łużna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 721
- Rejestracja: 13 lis 2011, o 14:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 8 razy
Rozdawanie 12 pączków 4 osobom.
może mi ktoś wytłumaczyć z czego wynika tutaj różnica: najpierw rozdaje po 1 pączku, a potem pozostałe 8 przydzielam losowo więc mam : \(\displaystyle{ 4!{11 \choose 3}}\) natomiast korzystając ze wzoru:\(\displaystyle{ {n+(1-a)k-1 \choose k-1}}\) gdzie a=1 otrzymuję samo \(\displaystyle{ {11 \choose 3}}\)
Gdzie leży błąd w moim rozumowaniu ?
Gdzie leży błąd w moim rozumowaniu ?