zadanie z szachistami :)

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tomusxs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 2 gru 2007, o 09:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

zadanie z szachistami :)

Post autor: tomusxs »

Witam,
proszę o pomoc z zadaniem i wytłumaczenie tego zadanka:


W turnieju szachowym rozegrano 55 partii.Ilu było uczestników, jeśli każdy uczestnik rozegrał jedną partię z każdym z pozostałych


Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11264
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3143 razy
Pomógł: 747 razy

zadanie z szachistami :)

Post autor: mol_ksiazkowy »

Partii zagarli tyle ile par da sie skojaryzc, tj \(\displaystyle{ {n \choose 2}= \frac{n(n-1)}{2}=55}\)
tj n=11
ODPOWIEDZ