Albo to zbiór Pazdro mnie nie lubi, albo to ja jestem tępy... Kolejne zadanie, kolejny problem.
"Z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8 tworzymy liczby sześciocyfrowe. Ile można utworzyć takich liczb, w których cyfra 1 występuje co najmniej trzy razy, a pozostałe cyfry są różne między sobą?"
Robię tak:
\(\displaystyle{ 20*V^3_8+15*V^2_8+6*V^1_8+1}\)
20,15 i 6 są z permutacji z powtórzeniami dla jedynek (trzy, cztery, pięć i sześć)
Wychodzi mi za mało, a ja nie wiem, skąd tutaj można jeszcze wystrugać więcej możliwości. Byłbym wdzięczny za pomoc, pozdrawiam
Tworzenie liczb sześciocyfrowych.
- kinwotar
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 21 razy
Tworzenie liczb sześciocyfrowych.
mamy 8 cyfr. cyfra jeden występuje 3, 4, 5 lub 6 razy.
pozostałe cyfry sa różne między sobą czyli każda jest inna, czyli losowanie tych kilku pozostałych z siedmiu bo jedynki już nie losujemy \(\displaystyle{ {7 \choose k}}\) . Nie wiem czemu wychodzi ci za mało bo mi wychodzi jeszcze mniej:D
przykładowo są 3 jedynki. z pozostałych 7 można wybrać 3 cyfry na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów. każdy taki sposób możne permutować na \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!}}\) sposobów.
moje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{3} {7 \choose k} \frac{6!}{(6-k)!}=4873}\)
skoro ma byc jeszcze wiecej sposobów, to powstaje pytanie, co oznacza że pozostałe cyfry są różne między sobą?
pozostałe cyfry sa różne między sobą czyli każda jest inna, czyli losowanie tych kilku pozostałych z siedmiu bo jedynki już nie losujemy \(\displaystyle{ {7 \choose k}}\) . Nie wiem czemu wychodzi ci za mało bo mi wychodzi jeszcze mniej:D
przykładowo są 3 jedynki. z pozostałych 7 można wybrać 3 cyfry na \(\displaystyle{ {7 \choose 3}}\) sposobów. każdy taki sposób możne permutować na \(\displaystyle{ \frac{6!}{3!}}\) sposobów.
moje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{3} {7 \choose k} \frac{6!}{(6-k)!}=4873}\)
skoro ma byc jeszcze wiecej sposobów, to powstaje pytanie, co oznacza że pozostałe cyfry są różne między sobą?
- Noegrus
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 12:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 2 razy
Tworzenie liczb sześciocyfrowych.
A, nie nie kinwotar, tam błąd miałem w obliczeniach, brałem \(\displaystyle{ V^3_8}\) a powinno być właśnie \(\displaystyle{ V^3_7}\).
Na innym forum też znalazłem rozwiązanie, takie samo jak Twoje, ale odpowiedź w zbiorze jest napisana: 7638. I nijak się tego nie wymusi, chyba teraz błąd jednak jest w odpowiedziach ;]
Na innym forum też znalazłem rozwiązanie, takie samo jak Twoje, ale odpowiedź w zbiorze jest napisana: 7638. I nijak się tego nie wymusi, chyba teraz błąd jednak jest w odpowiedziach ;]