jak udowodnić / policzyć

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jraven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 sty 2008, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

jak udowodnić / policzyć

Post autor: jraven »

jak pokazać, że:

\(\displaystyle{ \sum_{i=2}^{n} {i \choose 2} = {n+1 \choose 3}}\)

lub policzyć sumę z lewej strony !?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

jak udowodnić / policzyć

Post autor: mol_ksiazkowy »

wsk \(\displaystyle{ \sum_{i=2}^{n} {i \choose 2} = \frac{1}{2} \sum_{i=2}^{n} i(i-1)}\)
jraven
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 sty 2008, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

jak udowodnić / policzyć

Post autor: jraven »

mol_ksiazkowy pisze: wsk \(\displaystyle{ \sum_{i=2}^{n} {i \choose 2} = \frac{1}{2} \sum_{i=2}^{n} i(i-1)}\)
No tak tylko nie wiem jak dalej policzyć tę sumę
Można to rozpisać na dwie sumy

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sum_{i=2}^{n} i(i-1) = \frac{1}{2} \sum_{i=2}^{n} i^{2} - \frac{1}{2} \sum_{i=2}^{n} i}\)

O ile druga jest łatwa do policzenia to nie wiem jak się zabrać za pierwszą
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

jak udowodnić / policzyć

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ (n+1)^3= \sum_{j=0}^{n} ((j+1)^3 -j^3) = \sum_{j=0}^{n} 3j^2 + \sum_{j=0}^{n} 3j + \sum_{j=0}^{n} 1}\)
ODPOWIEDZ