jak w temacie
np. dla takiej funkcji :
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 + 4x + 3}\)
określonej:
\(\displaystyle{ ( -\infty, -2) \to (-1, )}\)
i jak znaleźć funkcje do niej odwrotna
Z góry dziękuje za pomoc.
Wykazac ze funkcja jest bijekcją
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Wykazac ze funkcja jest bijekcją
\(\displaystyle{ y=(x+2)^2-1}\)
\(\displaystyle{ y+1=(x+2)^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{y+1}=(x+2)}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{y+1}- 2}\)
tj f^-1 \(\displaystyle{ y=\sqrt{x+1}-2}\)
\(\displaystyle{ y+1=(x+2)^2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{y+1}=(x+2)}\)
\(\displaystyle{ x=\sqrt{y+1}- 2}\)
tj f^-1 \(\displaystyle{ y=\sqrt{x+1}-2}\)