Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zdań z góry dzięki
zad 1
Ile różnych dodatnich dzielników ma liczba 540? Ile z tych dzielników ma co najmniej dwie cyfry?
zad 2
Ile różnych słów można utworzyć z liter słowa KONTAKT, wykorzystując wszystkie litery? Ile można otworzyć słów trzyliterowych (wykorzystując każdą literę co najwyżej tyle razy, ile razy występuje ona w słowie KONTAKT)?
zad 3
Obliczyć ilość układów brydżowych typu (11,1,1,0) (czyli 11 kart w jednym kolorze i dwa singletony).
Liczba dzielników, słów, układów brydżowych.
Liczba dzielników, słów, układów brydżowych.
Ostatnio zmieniony 16 lut 2008, o 18:34 przez Leossj, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Liczba dzielników, słów, układów brydżowych.
Zadanie 1
Najlepiej wypisać metodą NWD liczby 540
540:2
270:2
135:3
45:3
15:3
5:5
1
i po kolei z tych liczb (2,2,3,3,3,5) tworzyć dzielniki, np.
no i reszta:
najpierw proponuję wypisać te pojedyńcze liczby, potem iloczyn 2 liczb, potem 3 potem 4 , 5 i na końcu ten 6 , np.
2,3,5
2*2, 2*3, 2*5,3*3, 3*5
2*2*3, 2*2*5, 2*3*3, 2*3*5, 3*3*3, 3*3*5
itd. ;p
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 19:25 ]
Zadanie 2
K,K,
O,
N,
T,T
A
Możmy utworzyć: 7!/ 4 słów
7!/4 = 1*2*3*5*6*7=1260
a te drugie to coś mi nie wychodzi
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:30 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
Najlepiej wypisać metodą NWD liczby 540
540:2
270:2
135:3
45:3
15:3
5:5
1
i po kolei z tych liczb (2,2,3,3,3,5) tworzyć dzielniki, np.
no i reszta:
najpierw proponuję wypisać te pojedyńcze liczby, potem iloczyn 2 liczb, potem 3 potem 4 , 5 i na końcu ten 6 , np.
2,3,5
2*2, 2*3, 2*5,3*3, 3*5
2*2*3, 2*2*5, 2*3*3, 2*3*5, 3*3*3, 3*3*5
itd. ;p
[ Dodano: 12 Lutego 2008, 19:25 ]
Zadanie 2
K,K,
O,
N,
T,T
A
Możmy utworzyć: 7!/ 4 słów
7!/4 = 1*2*3*5*6*7=1260
a te drugie to coś mi nie wychodzi
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:30 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam