liczby podzielne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
BSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2005, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

liczby podzielne

Post autor: BSD »

Mam takie zadanie:

Stosując zasadę włączania – wyłączania obliczyć ilośc liczb całkowitych z przedziału
[0, 1000], które są podzielne przez 2 lub 3 lub 5.

Oto rozwiazanie:

A = 1000 div 2 = 500
B = 1000 div 3 = 333
C = 1000 div 5 = 200

AB = 1000 div 6 = 166
AC = 1000 div 10 = 100
BC = 1000 div 15 = 66
ABC = 1000 div 30 = 33

|ABC|=|A|+|B|+|C|-|AB|-|AC|-|BC|+|ABC|= 500 + 333 + 200 - 166 - 100 - 66 + 33 =734

A wykladowca powiedzial mi ze to ma byc wynik 735.

Ja juz sama nie wiem bo B=1000 div 3=333,333333 to wyjdzie 333 a wykladowca powiedzial ze to ma byc 334.

Bardzo bym prosila o wytlumaczenie na co mam zwracac uwage
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

liczby podzielne

Post autor: g »

na zero.
Andix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 5 paź 2004, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

liczby podzielne

Post autor: Andix »

Awatar użytkownika
Arek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1729
Rejestracja: 9 sie 2004, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 12 razy

liczby podzielne

Post autor: Arek »

Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

liczby podzielne

Post autor: g »

no i co sie szczerzycie - taka prawda :J
BSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2005, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

liczby podzielne

Post autor: BSD »

Ja juz nie wiem czego wy tak szczerzycie ?

Jeszcze az prosze o pomoc , czy ja dobrze rozwiazalam zadania ?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

liczby podzielne

Post autor: Tomasz Rużycki »

Już g wszystko napisał... Pominęłaś zero.


Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
BSD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 kwie 2005, o 18:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

liczby podzielne

Post autor: BSD »

Czyli ja dobrze obliczylam ???
Bardzo prosze o szczegolowa informacje.
Jak mam to zrozumiec "na zero" ?
Awatar użytkownika
Elvis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 765
Rejestracja: 17 paź 2004, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 89 razy

liczby podzielne

Post autor: Elvis »

Chyba chodzi o to, że nie policzyłaś zera.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

liczby podzielne

Post autor: g »

BSD pisze:Bardzo bym prosila o wytlumaczenie na co mam zwracac uwage :-|
g pisze:na zero.
BSD pisze:Jak mam to zrozumiec "na zero" ?
wlasnie tak masz zrozumiec.
ODPOWIEDZ