Ilosc rozwiazan rownania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Papkin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 22 lip 2006, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Iława
Podziękował: 3 razy

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: Papkin »

Jak poprawnie matematycznie zapisać rozwiązanie zadania:Ile rozwiązań ma równanie:
\(\displaystyle{ x_{1}+x_{2} + ... + x_{k}=n}\)
Oczywiście 'iksy' to liczby naturalne wraz z zerem.
Xitami

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: Xitami »

policz \(\displaystyle{ \left(\sum_{i=0}^{\infty}x^i\right)^k}\) i zobacz co się pojawi przy \(\displaystyle{ x^n}\)
Można liczyć do \(\displaystyle{ n}\) zamiast do \(\displaystyle{ \infty}\)
Awatar użytkownika
kinwotar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 21 razy

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: kinwotar »

\(\displaystyle{ {{n+k-1} \choose n}}\) - kombinacja z powtórzeniami
bosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh
Pomógł: 14 razy

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: bosz »

Cos nie tak..
Dla n=0 i dowolnego k powinno byc 1
dla n=1 i dowolnego k powinno byc k ( jedynka na miejscu k poza tym 0
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: *Kasia »

bosz pisze:Cos nie tak..
Dla n=0 i dowolnego k powinno byc 1
dla n=1 i dowolnego k powinno byc k ( jedynka na miejscu k poza tym 0
I tak wynika ze wzoru podanego przez kinwotara. W czym problem?
bosz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 115
Rejestracja: 22 sty 2008, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Edinburgh
Pomógł: 14 razy

Ilosc rozwiazan rownania

Post autor: bosz »

Masz racje.. zle mi sie policzylo..
ODPOWIEDZ