10 ludzi. jak rozdzielic

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
oneat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 sty 2008, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z drzewa !
Podziękował: 4 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: oneat »

Jest takie zadanie:
Było 10 szachistów i każdy miał ze sobą chociaż raz grać. Ile dni zajmą rozgrywki jeśli co dzień będzie 1 partia ??

czy wzór:


\(\displaystyle{ \left( \frac{10}{10} \right)}\)

tylko bez podzielności (jestem nowy) rozwiąże problem ?


i jeszcze jedno :

ile kasia moze zrobic trojkolorowych flag jesli:
-ma do dyspozycji 6 kolorów.
-i flagi nie moga sie powtarzac


prosilbym o wzory
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: dabros »

wszystkich partii będzie:
\(\displaystyle{ 9+8+7+...+2+1=\frac{9*10}{2}=45}\)
i tyle też zajmie to dni

wyborów 3 kolorów z sześciu jest : \(\displaystyle{ {6 \choose 3}=20}\)
i tyle jest możliwych do utworzenia niepowtarzalnych flag
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: Lorek »

Co do flag to bym powiedział \(\displaystyle{ V_6^3}\) bo w końcu flaga Polski różni się od flagi Indonezji A tak w ogóle to w zadaniu nie jest powiedziane jak te kolory rozmieszczać, więc tych flag to jest nieskończenie wiele, ale domyślam się że mają to być kolorowe paski.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: dabros »

rzeczywiści Lorek, masz całkowitą rację co do flag
oneat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 2 sty 2008, o 12:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z drzewa !
Podziękował: 4 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: oneat »

\(\displaystyle{ V_6^3}\)

dobra co to V ?
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

10 ludzi. jak rozdzielic

Post autor: dabros »

\(\displaystyle{ V_{6}^{3}=\frac{6!}{(6-3)!}=\frac{6*5*4*3*2*1}{3*2*1}=120}\)
ODPOWIEDZ