turniej szchowy i maly problem ;)
turniej szchowy i maly problem ;)
w turnieju szachowym , w którym każdy rozgrywa jedną partie z każdym,bierze udział 20 zawodników . Jednego dnia może zosta rozegranych 20 partii.Czy turniej zakonczy sie w ciagu 10 dni ? odpowiedz uzasadnij
- adash
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 12 gru 2007, o 01:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 12 razy
turniej szchowy i maly problem ;)
Będzie to kombinacja bez powtórzeń...
Wzór ogolny
\(\displaystyle{ C ^{k} _{n} = {n\choose k}}\)
\(\displaystyle{ n = 20}\)
\(\displaystyle{ k = 2}\)
\(\displaystyle{ C ^{k} _{n} = \frac{20!}{2! ft( 18!\right) } = \frac{19*20}{2} = 190}\)
Do rozegrania jest 190 parti, więc da się rozegrać je wszystkie w 10 dni.
Wzór ogolny
\(\displaystyle{ C ^{k} _{n} = {n\choose k}}\)
\(\displaystyle{ n = 20}\)
\(\displaystyle{ k = 2}\)
\(\displaystyle{ C ^{k} _{n} = \frac{20!}{2! ft( 18!\right) } = \frac{19*20}{2} = 190}\)
Do rozegrania jest 190 parti, więc da się rozegrać je wszystkie w 10 dni.