dla jakiego n

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

dla jakiego n

Post autor: K4rol »

zachodzi równość:
\(\displaystyle{ {n\choose 20}={n\choose 30}}\)
doszedłem do postaci
\(\displaystyle{ \frac{(n-20)!}{(n-30)!}=\frac{30!}{20!}}\)
co dalej?
lewą stronę mogę rozpisać na (n-21)(n-22)....(n-29) ale chyba nie o to chodzi?
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

dla jakiego n

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose n-k}}\)
\(\displaystyle{ n=50}\)
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

dla jakiego n

Post autor: UNIX_admin »

po co kombinowac, po prostu n=50, newton jest symetryczny
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

dla jakiego n

Post autor: Piotr Rutkowski »

Dlaczego nie?
Lewa strona to \(\displaystyle{ (n-20)(n-21)(n-22)...(n-29)=21*22*23*...*30}\) Po lewej i po prawej stronie mamy iloczyn 10 kolejnych liczb naturalnych, a więc mogą być sobie równe wtedy i tylko wtedy gdy wszystkie te liczby będą sobie równe tzn. \(\displaystyle{ n-20=30 \\ n-21=29 \\ ...\\ n-29=21}\)
Z tego jednoznacznie wynika, że \(\displaystyle{ n=50}\)
K4rol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 301
Rejestracja: 18 cze 2007, o 22:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 7 razy

dla jakiego n

Post autor: K4rol »

polskimisiek, o faktycznie, nie rozpisałem sobie tego do końca i nie zauważyłem tej małej zależności, teraz już wiem
ODPOWIEDZ