dwumian newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 123
- Rejestracja: 16 lip 2004, o 14:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 2 razy
dwumian newtona
Do jakiej potęgi n należy podnieść dwumian (a+x), by współczynnik przy \(\displaystyle{ x^8}\) był równy 144/169?
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
dwumian newtona
Wzór na współczynnik przy k-tym wyrazie rozwinięcia \(\displaystyle{ (a+b)^n}\):
\(\displaystyle{ c_k= {n\choose {k-1}} a^{n-k+1}b^{k-1},\, k=1,2,3,...,n+1}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ c_k= {n\choose {k-1}} a^{n-k+1}b^{k-1},\, k=1,2,3,...,n+1}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki