12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
username
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2008, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz

12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Post autor: username »

Witam,

więc tak...

W klasie jest ustawionych 12 krzeseł w 3 rzędy (3/4/5)

Kod: Zaznacz cały

  OOO
 OOOO
OOOOO
Ile jest możliwości i jakie jest prawdopodobieństwo, że Kasia i Basia usiądą w jednym rzędzie obok siebie.


pozdrawiam

"[kombinatoryka] zadanie" - jak na temat umieszczony w dziale Kombinatoryka i matematyka dyskretna jest to dość niespodziewane.
Temat poprawiłam.
Kasia
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 22:05 przez username, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Post autor: dabros »

jeżeli już to chyba 12
username
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 sty 2008, o 23:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lodz

12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Post autor: username »

sorry

polnoc dochodzi ;p
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Post autor: dabros »

wszystkich możliwości usadzenia dziewczynek jest:
\(\displaystyle{ 2{12 \choose 2}=132}\)
zaś możliwości, gdy siedzą obok siebie, jest (jak łatwo policzyć) 18, więc prawdopodobieństwo dane w pytaniu wynosi:
\(\displaystyle{ P=\frac{18}{132}=\frac{3}{22}}\)
Ostatnio zmieniony 4 sty 2008, o 17:36 przez dabros, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

12 krzeseł w trzech rzędach - dwie osoby obok siebie.

Post autor: »

wszystkich możliwości usadzenia dziewczynek jest:
\(\displaystyle{ {12 \choose 2}=66}\)
Nie, jest ich \(\displaystyle{ 12 11}\) lub jak kto woli \(\displaystyle{ {12 \choose 2} 2!}\).
Czyli wynik to \(\displaystyle{ \frac{3}{22}}\).

Q.
ODPOWIEDZ