2x1 w 3xN

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

2x1 w 3xN

Post autor: dabros »

na ile sposobów można ułożyć prostokąty o wymiarach 2 na 1 w prostokącie 3 na N ?
proszę o w miarę formalne rozwiązanie tego problemu (choć "łopatą" też nie pogardzę )

[ Dodano: 3 Stycznia 2008, 23:04 ]
to już nieaktualne
przez indukcję wykazałem, że wynik to:
\(\displaystyle{ w(n)=2n+3(n-1)=5n-3}\)
Awatar użytkownika
kinwotar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 30 sty 2007, o 21:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 21 razy

2x1 w 3xN

Post autor: kinwotar »

jak możesz to wklej dowód chętnie przeczytam
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

2x1 w 3xN

Post autor: dabros »

dla n=1 teza jest prawdziwa (łatwo sprawdzić, np. na rysunku)
zakładam prawdziwość dla n i sprawdzam tezę dla (n+1)
otrzymuję,że:
\(\displaystyle{ w(n+1)=2(n+1)+3n=2n+2+3n=5n+2=w(n)+5}\)
łatwo sprawdzić, że w dodatkowej kolumnie tablicy(pudełka) możemy wstawić pionowo kostkę na dwa sposoby, zaś poziomo zawsze na trzy
zatem teza jest spełniona dla dowolnego n
może nie jest to dowód czysto formalny, ale było mi to potrzebne na informatykę
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

2x1 w 3xN

Post autor: Sir George »

Hmm, a czy chodzi o samo wkładanie prostokątów do pudełka, czy też o jego zapełnienie... bo jeśli tak, to dla n nieparzystych nie da się tego wykonać...

BTW, dabros, to co Ty policzyłeś, to liczba sposobów na jakie można włożyć jeden prostokąt o wymiarach 2x1 do pudełka o wymiarach nx3...

Pozdrawiam...
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

2x1 w 3xN

Post autor: dabros »

o to mi chodziło (a przynajmniej tak myślałem, bo kolega źle mi wytłumaczył)
wersja z wieloma prostokątami jest w kolejnym temacie
ODPOWIEDZ