Hello...Nie miałem nigdy z tym do czynienia.. prosze więc o pomoc .Chodzi o następujące zadanie:
Rozwiązać dowolną metodą układ kongruencji z niewadomą x gdzie 0
[Matematyka dyskretna] Układy kongruencji
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 20:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzow Wlkp.
[Matematyka dyskretna] Układy kongruencji
Dzieki, ale jeśli nie sprawi Ci to problemu.. mogłbyś to jakoś rozpisać... Byłbym wdzięczny..
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
[Matematyka dyskretna] Układy kongruencji
Hmmm ... może tak:
Wiemy, że
13|x+2
99|x+2
Czyli istnieją takie a, b naturalne, że
x+2=13a
x+2=99b
czyli
13a=99b
jako, że 13 i 99 są względnie pierwsze to 99|a i 13|b
Wiemy, że
13|x+2
99|x+2
Czyli istnieją takie a, b naturalne, że
x+2=13a
x+2=99b
czyli
13a=99b
jako, że 13 i 99 są względnie pierwsze to 99|a i 13|b