Na ile sposobów możemy pomalować kule?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 14 razy
Na ile sposobów możemy pomalować kule?
Trzy jednakowe drewniane kul malujemy farbami, mając do wyboru trzy kolory: żółty, pomarańczowy i czerwony. Na ile sposobów możemy pomalować kule?
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 gru 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów możemy pomalować kule?
masz trzy puszki z kolorami, i 3 kulki, każdą z kul wrzucasz do którejś z 3 puszek
opcje mamy 3:
użyjemy 3,2 lub 1 koloru, przy
3: po prostu każda inna, czyli jedna opcja
2: 2 kolory, 3 kule, istotne jest, który kolor będzie użyty dwa razy (będzie pierwszy w szeregu), a który raz (będzie drugi w szeregu), więc mamy 2 elementowy szereg na zbiorze 3 kolorów, więc 3!
1: mamy 3 kolory, więc na 3 sposoby
sumujemy 1+3!+3=10
Co prawda sposób mi się nie podoba, ale może pomoże
opcje mamy 3:
użyjemy 3,2 lub 1 koloru, przy
3: po prostu każda inna, czyli jedna opcja
2: 2 kolory, 3 kule, istotne jest, który kolor będzie użyty dwa razy (będzie pierwszy w szeregu), a który raz (będzie drugi w szeregu), więc mamy 2 elementowy szereg na zbiorze 3 kolorów, więc 3!
1: mamy 3 kolory, więc na 3 sposoby
sumujemy 1+3!+3=10
Co prawda sposób mi się nie podoba, ale może pomoże
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 21 mar 2007, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Niebo
- Podziękował: 14 razy
Na ile sposobów możemy pomalować kule?
Hmm a jak to zapisać w matematyczny sposób? Jak mam to napisać np. na sprawdzianie?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 23 gru 2007, o 18:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Pomógł: 4 razy
Na ile sposobów możemy pomalować kule?
interesują Ciebie trzy liczby c,p,z (kolejno ilość czerwonych, pomarańczowych i żółtych) c+p+z=3
c,p,z należą do naturalnych z zerem
rozwiązujesz to tak jak sumę liczb - matematyka.pl/viewtopic.php?t=53667
z tym, że jeszcze możesz używać zera, a więc najłatwiej powiększyć każdą liczbę o 1, a więc teraz c-1+p-1+z-1=3, czyli c+p+z=6. Teraz jak w zadaniu 6 kresek poziomych dzielisz na 3 grupy poprzez wstawienie dwóch kresek pionowych na 2 z 5 miejsc, czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 2}=10}\)
c,p,z należą do naturalnych z zerem
rozwiązujesz to tak jak sumę liczb - matematyka.pl/viewtopic.php?t=53667
z tym, że jeszcze możesz używać zera, a więc najłatwiej powiększyć każdą liczbę o 1, a więc teraz c-1+p-1+z-1=3, czyli c+p+z=6. Teraz jak w zadaniu 6 kresek poziomych dzielisz na 3 grupy poprzez wstawienie dwóch kresek pionowych na 2 z 5 miejsc, czyli \(\displaystyle{ {5 \choose 2}=10}\)
Na ile sposobów możemy pomalować kule?
3! sposobów jeśli kolory mogą się powtarzać
27 sposobów jeśli kolory mogą się powtarzać
27 sposobów jeśli kolory mogą się powtarzać