Kolejka i dziesięć osób. Okrągły stół
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 03:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
Kolejka i dziesięć osób. Okrągły stół
W kolejce stoi 10 osób wśród nich osby A i B. Jakie jest prawdapodobieństwo żę osby te stoją obok siebie. Czy prawdapodobieństwo tego zdarzenia będzie takie same gdy osoby te zasiądą przy okrągłym stole ?
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Kolejka i dziesięć osób. Okrągły stół
Co do 'idei' okrągłego stołu, odpowiedź jest tu :
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=52680
Co do zadania :
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=51655
Dokładnie to samo, co w tamtym zadaniu. Czy 10 utworów czy 10 ludzi, mamy dwa sąsiadujące obiekty i resztę bóg wie w jakiej kolejności. Albo więc rozważymy to w taki sposób jak pod linkiem, licząc permutację 9 elementów ( traktując sąsiadujące dwie osoby jako jeden element ) co daje nam 9! i dodatkowo mnożąc to przez 2! jako permutację tychże sąsiadujących osób.
Można też bardziej łopatologicznie - dwie osoby zajmują w kolejce 2 miejsca, przy czym patrząc na kolejkę możemy ich mieć w różnym jej miejscu :
A,B,x,x,x,x,x,x,x,x
B,A,x,x,x,x,x,x,x,x // oba przypadki, gdy są na froncie
x,A,B,x,x,x,x,x,x,x
x,B,A,x,x,x,x,x,x,x // oba przypadki, gdy jest przed nimi jedna osoba
itd. Dojdziesz do tego samego - 2! ponieważ osoby mogą stać na dwa sposoby, mnożysz to przez 9 bo mogą stać w różnym miejscu kolejki ( począwszy od frontu do zajmowania dwóch ostatnich miejsc ) i mnożąc to przez 8! co równoważne jest z uwzględnieniem jak stoi w każdym przypadku pozostałe 8 osób.
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=52680
Co do zadania :
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=51655
Dokładnie to samo, co w tamtym zadaniu. Czy 10 utworów czy 10 ludzi, mamy dwa sąsiadujące obiekty i resztę bóg wie w jakiej kolejności. Albo więc rozważymy to w taki sposób jak pod linkiem, licząc permutację 9 elementów ( traktując sąsiadujące dwie osoby jako jeden element ) co daje nam 9! i dodatkowo mnożąc to przez 2! jako permutację tychże sąsiadujących osób.
Można też bardziej łopatologicznie - dwie osoby zajmują w kolejce 2 miejsca, przy czym patrząc na kolejkę możemy ich mieć w różnym jej miejscu :
A,B,x,x,x,x,x,x,x,x
B,A,x,x,x,x,x,x,x,x // oba przypadki, gdy są na froncie
x,A,B,x,x,x,x,x,x,x
x,B,A,x,x,x,x,x,x,x // oba przypadki, gdy jest przed nimi jedna osoba
itd. Dojdziesz do tego samego - 2! ponieważ osoby mogą stać na dwa sposoby, mnożysz to przez 9 bo mogą stać w różnym miejscu kolejki ( począwszy od frontu do zajmowania dwóch ostatnich miejsc ) i mnożąc to przez 8! co równoważne jest z uwzględnieniem jak stoi w każdym przypadku pozostałe 8 osób.