Urna i kolorowe kule.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Uczeń123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 16 gru 2007, o 03:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy

Urna i kolorowe kule.

Post autor: Uczeń123 »

W urnie jest 5 kul białych,3 czarne i 2 zielone. Z urny wyjęto 5 kul bez zwracania. Oblicz prawdopodobięństwo , że wsród wylosowanych kul znajdować się będą 2 kule białe ,2 czarne i 1 zielona.
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Urna i kolorowe kule.

Post autor: Undre »

Zdarzenie \(\displaystyle{ \Omega}\) - wybieramy 5 kul spośród 10 :

\(\displaystyle{ C^5_{10} = \frac{10!}{5! \cdpt 5!} = 252}\)

Zdarzenie \(\displaystyle{ A}\) - wybieramy 2 białe, 2 czarne i zieloną

\(\displaystyle{ C^2_5 C^2_3 C^1_2 = 60}\)

\(\displaystyle{ P(A) = \frac{60}{252}}\)
ODPOWIEDZ