Bardzo proszę o rozwiązanie poniższych równań
a)
\(\displaystyle{ C _{n}^{2}=10}\)
b)
\(\displaystyle{ C _{n}^{2}-C _{n}^{3}=20}\)
c)
\(\displaystyle{ C _{n-4}^{n-5}=10}\)
d)
\(\displaystyle{ V _{n}^{2}=132}\)
e)
\(\displaystyle{ C _{n}^{3}-C _{n}^{2}=0}\)
f)
\(\displaystyle{ V _{n-2}^{2}-C _{n}^{n-2}=101}\)
Rozwiąż równania
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Rozwiąż równania
zrobię jedno, resztę będziesz wiedział jak zrobić poprzez analogię :
\(\displaystyle{ V _{n-2}^{2}-C _{n}^{n-2}=101}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n-4)!} - \frac{n!}{(n-2)! 2!}=101 \\ \\
2(n-3)(n-2) - (n-1)n = 202 \\ \\
n^2 - 9n = 190}\)
Można bawić się dalej już z prostą nierownością.
Nie chce mi się klepać dalej w TeXu więc napiszę tylko, że n=19
\(\displaystyle{ V _{n-2}^{2}-C _{n}^{n-2}=101}\)
\(\displaystyle{ \frac{(n-2)!}{(n-4)!} - \frac{n!}{(n-2)! 2!}=101 \\ \\
2(n-3)(n-2) - (n-1)n = 202 \\ \\
n^2 - 9n = 190}\)
Można bawić się dalej już z prostą nierownością.
Nie chce mi się klepać dalej w TeXu więc napiszę tylko, że n=19