Przy okrągłym stole ustawiono 5 krzeseł. Na ile sposobów może usiąść 5 osób przy tym stole?
Jak to rozumieć (nie potrafię sobie tego wyobrazić).
Okrągły stół i pięć krzeseł i pięć osób.
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 25 mar 2007, o 00:07
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pomógł: 19 razy
Okrągły stół i pięć krzeseł i pięć osób.
W zależności od przyjętego modelu są dwie możliwości:
a) 4!=24 jeśli uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie
b) 5!=120 jeśli uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole
a) 4!=24 jeśli uwzględniamy tylko rozmieszczenie osób względem siebie
b) 5!=120 jeśli uwzględniamy również miejsca zajmowane przez osoby przy okrągłym stole
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 gru 2007, o 23:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zNienacka
- Podziękował: 2 razy
Okrągły stół i pięć krzeseł i pięć osób.
Gdyby był to stół prostokątny wynik wyglądał by tak : 5!=120 , ale jest to stół okrągły wiec musimy wykluczyć wyniki w których te same osoby znów siedzą koło siebie a więc 5!/5=4!=24
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 11:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: /dev/null
- Podziękował: 2 razy
Okrągły stół i pięć krzeseł i pięć osób.
Odpowiedź jest faktycznie dobra, ale wciąż ciężko jest mi sobie to wyobrazić, bo weźmy np. dla n=3.
takie będą możliwości (ludzie 1,2,3 siedzą lewa-góra-prawa strona stołu) więc:
213
312
123
321
132
231
Na to wychodzi, że różnią się tylko 213 i 312 i odpowiedź według tego co piszecie jest dobra, ale odpadło 4 wyniki, dlaczego więc dzielimy przez 3, czyli: \(\displaystyle{ \frac{n \cdot (n-1) \cdot (n-2)}n}\)
Po podstawieniu: \(\displaystyle{ \frac{3 \cdot (3-1) \cdot (3-2)}3}\)
takie będą możliwości (ludzie 1,2,3 siedzą lewa-góra-prawa strona stołu) więc:
213
312
123
321
132
231
Na to wychodzi, że różnią się tylko 213 i 312 i odpowiedź według tego co piszecie jest dobra, ale odpadło 4 wyniki, dlaczego więc dzielimy przez 3, czyli: \(\displaystyle{ \frac{n \cdot (n-1) \cdot (n-2)}n}\)
Po podstawieniu: \(\displaystyle{ \frac{3 \cdot (3-1) \cdot (3-2)}3}\)