Funkcja tworząca?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
daktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 lis 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy

Funkcja tworząca?

Post autor: daktor »

Mam takie zadanko. Proszę o rozwiązanie lub chociaż naprowadzenie na drogę. Czy to robić rownaniem charakterystycznym? A jeśli tak to jak ono w tym wypadku wygląda?

Wyznacz funkcje tworzaca ciagu zdefiniowanego rekurencyjnie a(0)=1, a(1)=\(\displaystyle{ 2\sqrt{2}}\)\(\displaystyle{ a(n)= 2\sqrt{2}a(n-1) - 2a(n-2) + (\sqrt{2})^n}\) dla \(\displaystyle{ n qslant 2}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Funkcja tworząca?

Post autor: arek1357 »

Do podobnego zadania w tym linku masz
analogiczny sposób rozumowania,
a nawet dalej bo jest wyznaczony wzór jawny

https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=47 ... 910a2ac289
ODPOWIEDZ