Równanie z symbolem Newtona.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kukiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 lis 2007, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Równanie z symbolem Newtona.

Post autor: Kukiel »

Z tresci zadania wynika, że trzeba z równania \(\displaystyle{ 2\cdot {10 \choose n} = 504}\) obliczyć n. Wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{10!}{n!\cdot (10-n)!}}\)
No i za bardzo nie wiem, co z tym dalej zrobić. Powinno wyjść 5, ale jak to dalej rozpisać, żeby, jak przypuszczam, wyszło równanie kwadratowe?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 08:13 przez Kukiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5747
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 526 razy

Równanie z symbolem Newtona.

Post autor: arek1357 »

n=5
Kukiel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 30 lis 2007, o 11:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Równanie z symbolem Newtona.

Post autor: Kukiel »

przeciez napisalem ze powinno wyjsc 5, rzecz w tym jak dojsc nie strzelajac do odpowiedzi...
ODPOWIEDZ