Powitania, liczba elementów, 4 osoby na karuzeli.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Molas.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 14 paź 2007, o 15:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dom wariatów.

Powitania, liczba elementów, 4 osoby na karuzeli.

Post autor: Molas. »

1. Pewna grupa ludzi wita się podając sobie ręce. Nikt nie wita się z samym sobą, a żadna para nei wita się więcej niż raz. Pokazać, że będą istniały dwie osoby, które witały się tyle samo razy.

2. Wyznacz liczbę elementów \(\displaystyle{ |A \cap B \cap C|}\) oraz \(\displaystyle{ |C|}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ |A|=10}\), \(\displaystyle{ |B|=9}\), \(\displaystyle{ |A\cap B|=3}\), \(\displaystyle{ |A \cap C|=1}\),\(\displaystyle{ |B \cap C|=1}\), \(\displaystyle{ |A \cup B \cup C|=18}\).

3. Na ile sposobów można rozsadzić 4 osoby na 4-osobowej karuzeli?
Ostatnio zmieniony 3 gru 2007, o 08:11 przez Molas., łącznie zmieniany 1 raz.
19Radek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 2 lis 2007, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 4 razy

Powitania, liczba elementów, 4 osoby na karuzeli.

Post autor: 19Radek88 »

Ad 3)

4*3! --> rozrozniajac konkretne miejsca na karuzeli
3! --> rozrozniajac tylko miejsca osob wzgledem polozenia innych osob
ODPOWIEDZ