Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ V_{7}^{x} - xV_{7}^{x-1} = 0}\)
Doszedłem do:
\(\displaystyle{ \frac{x!}{(7-x)!} - \frac{x(x-1)!}{(8-x)!} = 0}\)
Poza tym piszą, że prawidłowa odp. to \(\displaystyle{ x=4}\) a gdy podstawie to do wzoru to wychodzi \(\displaystyle{ 3=0}\)
Wydaje mi się, że powinno być:
\(\displaystyle{ V_{7}^{x} - xV_{7}^{x} = 0}\)
[zadanie] Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuchnia
- Podziękował: 5 razy
[zadanie] Rozwiąż równanie
a nie powinno być \(\displaystyle{ \frac{x!}{(7-x)!} - \frac{x(x-1)!}{(x-8)!} = 0}\) ??My4tic pisze:Doszedłem do:
\(\displaystyle{ \frac{x!}{(7-x)!} - \frac{x(x-1)!}{(8-x)!} = 0}\)
i wtedy wychodzi Ci, że (8-x)(x-7)(x-6)(x-5)(x-4)(x-3)(x-2)(x-1)x=0