Wyznacz zbór liczb naturalnych, które nie spełniają nie nierówności :
\(\displaystyle{ {n+1\choose2}>6}\)
\(\displaystyle{ \frac{n+1!}{2!*(n+1-2)!}}\)
i co dalej ..
Wyznacz zbór które nie spełniają nie nierówność
- Undre
- Użytkownik
- Posty: 1430
- Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: UĆ
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 92 razy
Wyznacz zbór które nie spełniają nie nierówność
hm ... czyli te, które spełniają ?CoLLeR pisze:które nie spełniają nie nierówności
[ Dodano: 22 Listopada 2007, 23:41 ]
CoLLeR pisze:\(\displaystyle{ \frac{n+1!}{2!*(n+1-2)!}}\)
i co dalej ..
\(\displaystyle{ \frac{n+1!}{2! (n-1)!}= \frac{(n-1)! n (n+1)}{2! (n-1)!}}\)
Tak samo możesz spojrzeć na trójkąt Pascala, druga liczba w k-tym wierszu to właśnie \(\displaystyle{ {k \choose 2}}\)