Różnowartościowość funkcji.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
no name
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 23 paź 2007, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mam to wiedzieć
Podziękował: 5 razy

Różnowartościowość funkcji.

Post autor: no name »

|x| = 6, |y| = 7 - ile jest różnowartościowych funkcji f:x->y ?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Różnowartościowość funkcji.

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ 7*6^{6}}\)
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

Różnowartościowość funkcji.

Post autor: UNIX_admin »

skad ten pomysl???????

iniekcji ze zbioru m-elementowego w zbior n-elementowy jest \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-m)!}}\)

dodam, ze suriekcji jest \(\displaystyle{ \sum_{i=0}^{n} {n \choose i}(-1)^{i}(n-i)^{m}}\)

no a bijekcje latwo policzyc.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, o 08:18 przez UNIX_admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Różnowartościowość funkcji.

Post autor: arek1357 »

oj tak tak walnąłem się z tymi iniekcjami miałem na myśli zupełnie co innego
miałem na myśli na a wziąłem wszystkie błąd moja wina
ale z tymi iniekcja mi tam zamiast k nie powinno być m??
UNIX_admin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 185
Rejestracja: 6 maja 2006, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 32 razy

Różnowartościowość funkcji.

Post autor: UNIX_admin »

powinno byc, juz poprawilem
ODPOWIEDZ