zbiór z powtórzeniami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
myniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 sty 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa
Pomógł: 3 razy

zbiór z powtórzeniami

Post autor: myniek »

witam,

mam problem z zadaniem, może ktoś ma pomysł jak zacząć:

dany jest zbiór z powtórzeniami X={\(\displaystyle{ 3* a_{1}, 1*a _{2}, 2*a _{3}}\) }
wyznaczyć liczbę podzbiorów tego zbioru, przy założeniu, że w każdym z tych podzbiorów a1 i a3 występujące parzystą liczbę razy.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

zbiór z powtórzeniami

Post autor: arek1357 »

8

\(\displaystyle{ x*a_{1},y*a_{2},z*a_{3}}\)

x= 0 lub 2

y= 0 lub 1

z= 0 lub 2

co daje 2*2*2=8
myniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 7 sty 2007, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cz-wa / Wa-wa
Pomógł: 3 razy

zbiór z powtórzeniami

Post autor: myniek »

hmm nie bardzo rozumiem Twój zapis, możesz trochę opisu dołączyć, kombinuję coś z funkcjami tworzącymi ale konkretnego pewnego wyniku nadal nie mam
pzdr
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

zbiór z powtórzeniami

Post autor: arek1357 »

oki:
to proste

x to ilość wystąpień a1 a ponieważ parzyste to może być 0 lub 2
czyli masz dwie możliwości


y to ilośc wystąpień a2 a że nie ma ograniczenia to 0 lub 1

z o ilośc wystąpień a3 a że parzyste to 0 lub 2

i masz ilośc wystąpień
ODPOWIEDZ