Zadanie do udowodnienia z: charakterystyki liczbowe zmiennej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Madlen_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 23 cze 2007, o 19:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krk

Zadanie do udowodnienia z: charakterystyki liczbowe zmiennej

Post autor: Madlen_ »

Mam takie zadanko do udowodnienia i zbytnio nie mam pomysłu jak się za to wziąść
ma ktoś jakiś pomysł?



Niech X i Y będą dowolnymi zmiennymi losowymi mającymi skończone wartości przeciętne.
Sprawdzić, że: \(\displaystyle{ D ^{2}(X+Y)= D ^{2}(X)+D ^{2}(Y)+2E[(X-E(X)(Y-E(Y)]}\)

Korzystając z tej równości wykazać prawdziwość:\(\displaystyle{ D ^{2}(X+Y)= D ^{2}(X)+D ^{2}(Y)}\)
dla niezależnych zmiennych losowych X, Y.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, o 19:53 przez Madlen_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Zadanie do udowodnienia z: charakterystyki liczbowe zmiennej

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ D^2(X+Y)=E(X+Y-E(X+Y))^2=E(X+Y-EX-EY)^2 = \\ E(X-EX+Y-EY)^2 = E(X-EX)^2+2E(X-EX)(Y-EY)+E(Y-EY)^2 = D^2X+D^2Y+2E(X-EX)(Y-EY)}\)

gdy X, Y są niezależne to (X-EX) oraz (Y-EY) również są niezależne:

\(\displaystyle{ E(X-EX)(Y-EY)=E(X-EX)E(Y-EY)=0 0 =0}\)
ODPOWIEDZ